[Film Eleştirisi] Aile Arasında




   Filme gözüm kapalı gittim. Çünkü biliyordum ki Gürse Birsel gibi bir kalemin, kötü bir işe imza atmasının olanağı yok. Keza filmin kadrosu da buram buram ''ben bu filmi izleteceğim'' diye bağırıyor. :)

   Ozan Açıktan, 7 yıllık kariyerine, 1 Aralık'ta vizyona giren Aile Arasında ile beraber 6 adet film sığdırmış, tecrübeli bir yönetmen. Bu filminde çok kaliteli bir şekilde üstesinden gelmeyi başarmış ve biz izleyicilerine sunmuş.

    Lakin filme sadece komedi statüsünü göze alarak gitmek yanlış olur. Şayet ben filme gözüm kapalı giderken ve sadece komedi bir ürünü almaya gideceğimi düşünürken, aslında bir dramın içindeki komediden bahsettiklerini bilmiyordum.

  Film, iki farklı statüdeki ailenin dağılmasını ve aslında rastlantısal olarak birlikte ayakta kalmaya çalışmalarını anlatıyor. Mihriban, haciz borçları yüzünden Fikret'i terketmiş, Fikret için zor zamanlar başlamıştır. Bacanağı Okan ise Fikret'e bir avukat önermiş ve bir buluşma ayarlamıştır. Öte yandan, Solmaz'ın kocası evi terketmiş Solmaz kızıyla beraber yalnız kalmıştır. Arkadaşlarının gazıyla tanımadığı biriyle buluşup kahve için bir mekanda oturur. Aslında ikiside farklı insanlarla buluşacakken rastlantısal olarak birbirleriyle tanışırlar. Ve mevzu başlar.

   

   Yukarıdaki fotoğrafta tam olarak tanışmalarını görüyorsunuz.

   Solmaz, bir Gazino'da şarkı söylemekte, hayatını böyle geçindirmektedir. Eski ahşap bir köşkte onun gibi şarkı söyleyen ve hayatın sillesini yemiş iki arkadaşıyla beraber kalır. Güçlü bir karakter, gururlu bir kadındır, Solmaz. Başta terk eden kocasını geri istese de, bu onu çok sevdiği için değil, yuvasının yıkılmasını istemediği içindir. Yalnız başına mücadele etmekten yorulmuş bir karakterdir Solmaz. Yarım bırakılmış bir hikayenin baş karakteridir. İstanbul'un arka sokaklarında derme çatma bir aileyi ayakta tutabilmek için mücadele edebilecek biridir.

   Fikret, tam bir aile babasıdır. Solmaz'ın aksine isyankar bir ruha sahip değildir. Panik atağının olması da ayrı bir olay. Normal şartlarda yapamayacağı şeyleri Solmaz ile tanıştıktan sonra yapmıştır. Velhasıl, yalan bile söyleyemeyen biriyken, Solmaz'ın kızının babası rolüne girmek durumunda kalmış, bu durum zamanla Solmaz ile yakınlaşmalarına sebebiyet vermiştir. Zıt kutuplar birbirlerini çekerler, Solmaz ile Fikret'e olan da budur.

   Zeynep, ailesi dağılmış iken çok sevdiği Emirhan'ı ailesiyle tanıştırmak konusunda önce diretse de Emirhan bir şekilde ailesine ulaştığını düşünür, sosyal medyadan araştırınca bir rastlantı sonucunda Zeynep'in babasının emniyet teşkilatında görev yapan birisi olduğunu düşünür. Gazino'da bir klarnetçi olduğunu söylemek istemeyen Zeynep ise zor durumda kalıp bu yalanı devam ettirmek durumunda kalmıştır.

   Bir şekilde artık komşu olan Fikret ve Solmaz bu role girmişlerdir. Fikret'in tahammül sınırı iki saat kız isteme ve iki saat düğündür.
   Fikret, acaba bu kadar kolay atlatabilecek midir bu oyunu?






 Emirhan'ın ailesi Adana'nın köklü ailelerindendir ve daha Zeynep ve ailesini tanımadan, şikayet etmeye başlamışlardır ki, bir şekilde Solmaz ve Fikret'in kaldığı eski köşke giderler.

   Engin Günaydın, büründüğü her karakter gibi Fikret karakterinde de, komediden daha fazlasına yer vermiş ve müthiş eğlenceli bir ''Fiko'' çıkmış ortaya. Emirhan'ın babası, Haşmet Kurt ile bir münakaşaları var ki, kesinlikle izlenmeye değer.

   Tabii daha sonraki görüşmelerinde Fikret'in dili yalan söylemekten laçkalaşmış olacak ki, daha rahat davranacaktır. Ama o panik atak durumunu üzerinden hala atabilmiş değildir.

   Solmaz ile Fikret'ten sürekli şikayet eden Haşmet Kurt ve ailesi bir şekilde ikna olmuş, gelenek, göreneklerine uygun bir biçimde düğün yapmak için Fikret ve sahte evliliklerini Adana'ya davet etmiştir. Fikret'in bu işin uzamasına oyun bozanlık yapması pek normal bişeydir, Solmaz'ın kalbini kırsa da dayanamaz oyunu sürdürmeyi kabul eder.
   Aslında bir yandan da oynadığı oyunun gerçekliğine mi inandı bilinmez, Solmaz'a gönlünü kaptırmıştır da Fikret. Naiflik sınırları çerçevesinde bakışları bile değişmiştir.

   Bir yandan aile olmanın sıcaklığını yaşayan çift, öte yandan oynadıkları oyunun sahteliğini en derinlerinde yaşamaktadırlar. Çünkü, Adana'da oldukları için söyledikleri yalana sadık kalmak ve devam ettirmek zorunda kalmışlardır.

   Sonuçta herşey Solmaz'ın kızı Zeynep'in mutluluğu içindir, sahte evliliğin ve yalanların sonu Adana'dan, İstanbul'a döndükten sonra bitecektir.






 

   Fikret'in başından beri savunduğu ''aile olmak kolay değildir'' tezi, çürüyüp gitmek üzeredir.

   Son bölümde, artık düğün hazırlıklarına girişilir, yine rastlantısal olarak düğünden Fikret'in eski karısı Mihriban'ın haberi olur. Düğüne çalgı ekibi olarak Solmaz'ın eski kocasının ekibi davet edilmiştir. Daha önce Solmaz'ı şarkı söylerken dinleyen bir adamda işin içine girdiğinde düğün yeri, harman yerine döner, herkesin foyası ortaya çıkmıştır.

   Bir şekilde bizim çiftin foyasının meydana çıkacağını biliyorduk da, en komik an bence Emirhan'ın babasının Haşmet Kurt olmadığı ortaya çıkınca yaşandı. Sürekli olarak namus, şeref gibi konular ile övünen bir ailenin böyle bir duruma düşmesi oldukça komikti.

   Hengamenin ardından soluğu hastanede alan çiftimizin duygusal bir an'ına  şahit olduk ki, Solmaz, Fikret'i, beni yalnız bıraktın gibi bir cümleyle suçlaması bana sorarsanız yersizdi fakat, gerekliydi. Yaşanılan o kadar dramın içinde, ''hadi bakalım, güldük eğlendik, kapatıyoruz.'' şeklinde bitseydi, hikaye yarım kalırdı. Bir dram da orada yaşanmasına rağmen Solmaz hala Fikret'ten gelecek bir cümleye bakıyordu.

   Beklenildiği üzere Fikret, Solmaz'ın, kapısını çalarak ve mahalleyi ateşe verircesine sokaklarda ateşler yakarak (bunu Emirhan'dan feyz almıştı) Solmaz'ın gönlünü almayı başarmıştır bir şekilde.

    Zeynep, Emirhan'a kavuşmuştur artık.

    Ailenin ne kadar önemli bir varlık olduğunu, aile içinde yada herhangi bir konuda mücadele etmeyi güzelce işlemiş ve komediye oturtulmuş bir film Aile Arasında. Eğlenerek izlediğim ve beni güldürebilen nadir filmlerden. Tekrardan filmde emeği geçen herkese kendi adıma teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

























5 Yorumlar

  1. ben de geçen gün gitmeyi planlıyorken başka bir işim çıktı ve gidememiştim, gideceğim ama arıtk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazla geç kalmadan gidin izleyin derim 🤗🤗

      Sil
  2. Blogun hayırlı olsun sevgili Berke :) Aytül'den geliyorum. Hoşgeldin aramıza. Oradaki yorumumu da göreceksin büyük ihtimal, buraya da yazacağım :) İmla konusundaki hassasiyetin için ayrıca teşekkür ederim, gözlerim bayram ediyor :)
    Ben de Gülse Birsel'i görür görmez merak edenlerdenim; ancak konusunu okuduğumda birazcık hayal kırıklığı yaşadığımı inkar edemem. Yine de oyuncu kadrosu için bile gözü kapalı gidilecek bir film. Demet Evgar başlı başına bir film çıkarabilecek kapasitede bence.
    Tekrar hoşgeldin, 'hoşgeldin' yazına bayıldım :) Bu arada ödev bitti mi ;P
    (Fark ettim de çok resmi yazmışım halbuki tam tersi bir kişiliğim... Neyse artık idare et...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazımı bir yerlerde göreceksin demişsiniz lakin, göremezsem affola. Çünkü hala buralarda fazlaca acemiyim. Ödev ile ilgili daha uğraşıyorum. :) Tekrar teşekkür ederim desteğiniz için. Sağlıcakla...

      Sil
    2. Beni buraya getiren Aytül'ün yazısındaki yorumdan bahsetmiştim:
      https://aynahikayesi.blogspot.com.tr/2017/11/sokaktakiasosyal-yayn-hayatna-baslad.html
      Kolay gelsin, görüşmek üzere :)

      Sil
Daha yeni Daha eski