Senaryo yazımı sırasında karakter oluştururken dikkat edilecek 3 temel kural vardır. Bu kurallar sayesinde karakterler durağan bir yapıda kalmaz. Değişir ve dönüşür. Buna dramatik yapı diyoruz.
AMAÇ - ENGEL - EYLEM
Aklınıza sevdiğiniz bir filmi getirin. Şimdi filmdeki ana karakterin ne yaşadığını düşünün. Aşık mı oldu, bir konuda başarılı mı olmak istiyor ya da daha iyi bir meslek için mi çabalıyor. Demek ki ortalama 100 dakikalık bir filmde ana karakterimizin amacını belirleyebiliriz bu sayede. Karakterimiz bir mücadele vermek zorundadır. Bu da daha önceden de bahsettiğim klasik anlatı sinema yapısına eşittir.
BURAYA TIKLAYARAK O YAZIYA ULAŞABİLİRSİNİZ.
Bu noktada karaktere bir engel ekliyoruz. Mesela başvurduğu şirketin patronu, karaktere bir engel olabilir. Onu işe almayabilir, onu zorlayabilir, farklı şeyler yaptırabilir. Bu bir engeldir. Bu konuda verebileceğim en iyi film örneği Whiplash filmidir.
Baş Kahramana Protagonist
Karşıt Kahramana ise Antagonist denir.
Eylem ise Baş kahramanın, karşıt kahraman ile verdiği mücadelesi anlamına gelir. Nasıl ki, yürürken yolumuza bir taş çıkınca onu yolun kenarına itekliyorsak; eylemde de baş kahraman engellerin hepsine bunu yapmaya çalışır.
EYLEMLER, YENİDEN ENGEL ÜRETİMİNİ TETİKLER, BU YÜZDEN BAŞ KAHRAMANIN YAŞADIĞI FARKLI KIRILMA NOKTALARI OLUŞUR.
Freytag piramidindeki kırılma noktalarını inceleyin ve en sevdiğiniz film üzerinden bu kırılma noktalarını yerleştirin. Dramatik yapının temel alındığı, klasik anlatı sinemasında bu yöntem daima kullanılır. Ve sizlerde artık senaryolarınızı ve karakterlerinizi bu yöntem ile yazmaya başlayabilirsiniz. :)
Eski Türk filmleri senaryolarına genellikle Drama Üçgeni yerleştirilmiş sanırım...
YanıtlaSilhahahahahha :) Bu çok iyiydi
SilGüzel bir yazı emeğine sağlık. Sanırım Sinema Tv veya Görsel Sanatlar gibi bir akademik kariyer yapıyorsun yazılarından anladığım bu ama yanılıyor muyum ?
YanıtlaSilHenüz lisans öğrencisiyim ama akademik kariyer düşünüyorum evet.:)
SilTeşekkür ediyorum. :) Filmi izledikten sonra yine beklerim...
YanıtlaSilKendi bildim bileli hikaye yazıyorum ama senaryo yazmak başka. Eşimle konuşurken aklımıza bir sürü film/dizi fikri geliyor ama elimizi atıp da senaryolaştırmaya cesaret edemiyoruz maalesef. Belki de yazıların ilk adımı atmamıza yardımcı olur. Teşekkürler bilgiler için :)
YanıtlaSilBu beni sevindirir :) Birilerine bildiğiniz en iyi yolu göstermek çok güzel bir olay
SilEmeğinize sağlık bilgilendirici bir yazı olmuş🙏🏻
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
SilBilgilendirici bir yazı. Durağanlık izleyicinin ilgisini azaltır. Protagonist ve Antagonist sözcüklerini de öğrenmiş oldum sayenizde. Teşekkürler:)
YanıtlaSilNe demek efenim, bildiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz işte... :)
SilSenaryo yazmak gibi bir hevesim yok. Ama yine de o dünyanın işleyişini öğrenmek istiyorum. Yazın bu konuda destek oldu bana 👍
YanıtlaSilİnşallah daha da bilgilendirebilirim yazılarımla...:) teşekkür ederim
Sil