ALİ VE NİNO HEYKELİ

 ALİ VE NİNO HEYKELİ

Gürcü heykeltıraş ve sanatçı, Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanmış ve 2010 yılında, Gürcistan’ın Batum kentinde, deniz kıyısına, Batum sahiline inşa edilmiştir. 8 metre yüksekliğinde ve 7 ton ağırlığında olan çelik heykel, zamanla şehrin ve büyük bir aşkın ve sahip olduğu derin kederin sembolü haline gelmiştir.



Heykel, ‘Man and Woman’ ismiyle anılsa da hikâyenin asıl sahibi Ali ve Nino’nun isimleriyle akıllarda yer etmiş ve hikayeleri bu şekilde kulaktan kulağa yayılmıştır.

Aynı zamanda bu trajik aşk hikayesine sahip olan heykelin ilham kaynağı, bir kitaptır. Azerbaycanlı yazar Kurban Said’in ‘Ali and Nino: A Love Story’ isimli romanından ilham alınmış ve heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin gözüyle yorumlanmıştır.

Ek olarak, bu aşk hikâyesi ve arkasında bıraktığı derin acı o kadar dikkat çekmiştir ki; hakkında 2016 yılında Azerbaycan ve İngiltere ortaklığıyla çekilmiş bir filmi yayımlanmıştır: ‘Ali ve Nino’ filmi. Senaryosu Christopher Hampton’a ait olan filmin yönetmeni de İngiliz Azif Kapadia’dır. Ayrıca oyuncu kadrosunda Halit Ergenç, Ekin Koç gibi ünlü Türk oyuncular da yer almaktadır.

 

AŞIK İKİ SEVGİLİ: ALİ VE NİNO’NUN HİKAYESİ

Eski bir aristokrat ailenin mensubu ve Müslüman bir inanca sahip olan Ali Han Şırvanşır ve Gürcü Beyin kızı olan, Hristiyan inancıyla yetiştirilmiş Nino Kapiani’nin aşkı…

İçinde bulundukları savaş dönemini, vahşeti, karşıt inançlarını hiçe sayıp aşkı seçtiler…

Bu aşk hikayesi Azerbaycan için trajik olan dönemlerde -Birinci Dünya Savaşı, Bakü’nün Bolşevikler tarafından ele geçirilmesi, Rus İmparatorluğundaki ihtilal, bağımsızlığını kazanmaya çalışan bir ülkenin sovyetleştirilmesi- ortaya çıkıyor ve bu iki aşık için durumları olduğundan daha da zorlaştırıyor.

 

Ali ve Nino’nun aşkı 1914’te Doğu ve Batının buluştuğu bir ülkede başladı… Çift tüm zorluklara, ülkelerinde çıkmış olan savaş ve sahip oldukları inancın karşıtlığına rağmen aşkı ve birlikteliği seçti ve evlenmeye karar verdi ancak sıkıntılar peşlerini bırakmadı: 1. Dünya Savaşı başladı ve bu, işleri onlar için daha da zorlaştırdı.

Daha sonraları Ali, en yakın arkadaşı olan Melik Nahararyan’ın Nino’ya âşık olduğunu öğrendi. Bu da yetmezmiş gibi Melik, Nino’yu kaçırdı. Bunun haberini alan Ali, sevdiği kadını kurtarmak için her şeyi bırakıp peşlerine düştü ve sonunda yakın arkadaşı olan Melik’i, Nino’yu kurtarmak uğruna öldürmek zorunda kaldı.

Tüm bunların sonunda Ali, Nino’yu alıp Dağıstan köyüne kaçtı ve burada evlenmeye karar verdiler…

Evlilikleri sonrasında, Rus İmparatorluğu’nda ihtilallerin başlamasıyla, Ali memleketini Bolşeviklerden korumak uğruna Nino’yu İran’a gönderdi ve kendisi ülkesine geri dönüp, savaşa katıldı. Nino bu arada hamileydi ve İran’a gönderildikten sonra bir kız çocukları oldu…

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra Ali ve Nino buraya geri döndü ve ülkelerinin kültür elçileri oldular. Ancak mutlulukları uzun sürmedi…

1920 yıllarında Bolşevikler, Azerbaycan hükümetini devirmek ve ülkede Sovyet iktidarı kurmak amacıyla Bakü’yü işgal etmeye başladılar. Ali, Nino’yu kızını alıp Tiflis’e gitmeye zorladı. Ancak kendisi ülkesini böyle bir zamanda bırakamadı ve Gence’de kalıp, savaşa katıldı.

Gence köprüsündeki savaşlar sırasında, Ali başından geçen her şeyi, aşkını, hayatını, 24 yıllık ömrünü bir deftere yazdı ve 24 yaşında vefat etti… Nino, kızını alıp Paris’e kaçtı ve bir daha Bakü’ye dönmedi.

 

HEYKEL NASIL ÇALIŞIYOR:

Gürcistan’ın Batum kentinde yer alan Ali ve Nino heykeli, her akşam saat 19:00’da özel aydınlatmaları ve seçilen renkleriyle zenginleştirilmiş olarak birbirlerine doğru hareket etmeye başlıyor. Birbirlerine yaklaşıp, öpüşme pozu aldığını gördüğümüz heykel hemen sonrasında hareket etmeye devam ediyor ve birbirlerinin içinden geçiyor... Ve sonrasında gerçek karakterlerimizin ayrı düşmesini temsil edercesine birbirilerine sırt sırta gelecek konumdayken, duruyor.

Heykel, günümüzde hala birçok turistin, bu hikâyeye şahit olmak isteyen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor ve çekmeye de devam edecek gibi görünüyor…

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski