Dünyanın İlk Borsası! Aizanoi Antik Kentinde Bir Gün

Bu yazımızda sizlere buram buram bir tarihi, Aizanoi Antik Kentini aktaracağız. Asırlara meydan okuyan antik kent bütün ihtişamıyla Kütahya'nın Çavdarhisar beldesinde yer alıyor.

Aizanoi Antik kentin 2022 yılında giriş ücreti kişi başı sadece 12.5 TL. Müzekart+ sahibiyseniz dilediğiniz gibi ücretsiz bir şekilde burayı gezebilirsiniz.

AizanoiAntikKent

Aizanoi antik kent tapınağı


Egenin etrafına sıralanmış olan bir dizi antik şehrin en eski ve en ihtişamlılarından olan Aizanoi antik kentine giriş yaptığımızda bizleri devasa boyutlardaki tapınak karşılıyor. Dev sütunlardan oluşan tapınağın çevresinde yer yer taşların üstlerine yazılmış yazı ve işlenmiş motifler görmek mümkün. 

İşte o motiflerden birkaç örnek fotoğraf;


Taş üzerine yazılmış yazılar



Taş üzerine işlenmiş motifler 1



Taş üzerine işlenmiş motifler 2

Tapınaktan ayrılıp beldeye geri döndüğümüzde bizleri yine Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan dünyanın ilk borsası olarak kullanılan meydan karşılıyor. Yaklaşık 2000 yıl kadar önce bu bina hem borsa işlemleri olarak kullanılmış hem de Roma İmparatorluğu tarafından enflasyonla mücadele amacıyla, bugünkü  ticaretin temellerini oluşturan öğeler taş bloklar üzerinde duyurulmuştur. Kaynak: Kütahya Ticaret Borsası: www.kutbo.org.tr


Meydanın hemen gerisinde Anturia Arkeoloji Çevre Etiği Okulu bizleri selamlıyor. Biz öğrenci kafilesi olarak gittiğimizde, bizleri, bilgi donanımı yüksek ve sıcakkanlı insanlar karşılamıştı. Sıcak çaylarımızı yudumlarken antik kent hakkında bizlere bilgi vermişlerdi. 

Tarih sahnesinde önemli bir role sahip bu yerde odun ateşinde pişmiş sıcacık bir çay içerken, kendinizi 2000 yıl öncesinde tam olarak oralarda bir yerlerde yaşamını sürdüren insanların yanındaymış gibi hissediyorsunuz. Bu duyguyu kelimeler ile aktarabilmemin bir imkanı yok sanırım.

Ayrıca Eski Foça gezi yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Devasa tapınağın biraz ilerisinde ise antik yunan tiyatrosu tarzı diyebileceğimiz amfi tiyatro göze çarpıyor. Sahne en altta, seyirciler giderek yükselen alanda konumlandırılmış. Aşağıda paylaştığım örnek fotoğraflarda da anlaşılabileceği üzere tiyatronun çevresi duvar ile örülü, giriş ve çıkış kapıları mevcut. 
Bizlere öyle geldi ki; tiyatro alanı özellikle ovanın yüksek bir bölgesine kurulmuş, (elbette daha açıklanabilir bir sebebi vardır.) bu sayede açısı itibariyle gökyüzünde süzülen bulutlar sanki hemen üstünüzden geçiyor gibi bir his uyandırıyor. 



Aizanoi antik kent tiyatrosu 



Aizanoi antik kent tiyatrosu 2


ULAŞIM
Kütahya'nın Çavdarhisar beldesinde bulunan Aizanoi antik kentine giriş yapmak için hususi veya toplu taşıma araçlarını kullanmak mümkün.

Hususi aracıyla gitmek isteyenler Kütahya - Uşak karayolunu kullanabilir, yaklaşık 60 km'lik yolu aştıktan sonra Aizanoi antik kente giriş yapmış olursunuz.
Toplu taşımayı tercih edenler ise Kütahya şehir merkezinden Çavdarhisar beldesine giden otobüs veya dolmuşları tercih edebilirler. 




2 Yorumlar

  1. Gezmekten en keyif aldığım antik kentlerin başında geliyor:) Sürekli bir kazı çalışması var ve daha da güzelleşecek diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle arkeoloji okuluyla birlikte yürütüyorlar çalışmaları :)))

      Sil
Daha yeni Daha eski