Eski Foça deyince aklımıza ilk olarak muhteşem güzelliğiyle akıllarda yer edinecek bir gün batımı manzarası geliyor. Seyrek kasabası üzerinden şehre yarım saatlik mesafede olan Eski Foça'da nerelere gidilir, neler yenir, neler yapılır, hepsini ve daha fazlasını bu yazımızda bulabileceksiniz.
Kent sakinlerinin, balıkçıların ve yerli yabancı turistlerin iç içe girdiği bu sıcak kasabada hayat hiçbir şekilde durmuyor. Sokaklarında sürekli bir insan topluluklarının gelip gittiklerini, fotoğraf çektiklerini, yemek yediklerini ve gezdiklerini görebilirsiniz. Bir sahil kasabası olduğu için çoğunlukla esnafların ve balıkçıların hizmet verdiklerini görmek mümkün.
ESKİ FOÇADA NE YENİR?
İzmir çevresinde oturanlar için kasaba, günübirlik gidilip birer öğün yemek yenilip geri dönülebilecek bir yer haline gelmiş bulunmakta. Burada tabii ki deniz ile alakalı her türlü balık çeşidini ister balıkçılardan temin edebilir, isterseniz de sahil kıyısındaki herhangi bir restorana oturup gün batımına karşı bir birayla birlikte keyfini çıkarabilirsiniz.
Yemek tercihinizi dilerseniz kasabanın arka sokaklarında bulunan herhangi bir butik restorandan yana kullanmanız mümkün. Butik restoranlarda genellikle cana yakın abla ve abilerimizin günlük olarak taze pişirdiği ev yemeklerini deneyebilirsiniz.
Biz genel olarak Eski Foça gezilerimizde balık ekmek yemeyi hem ekonomik olarak hem de deniz kıyısında güzel bir alternatif olması sebebiyle tercih ediyoruz.
İster aileniz ile hafta sonunu değerlendirmek için,
İster arkadaşlarınızla günübirlik bir gezinti için,
Özel günlerinizde sevgilinizle baş başa planladığınız bir organizasyon için,
Her türden etkinliğe ev sahipliği yapabilecek nitelikte bir yer burası...
Ayrıca yaz aylarında gece gündüz demeden oluşan kuyruğa aldanmayıp, Nazmi Usta'nın o meşhur dondurmalarının tadına bakmak isteyebilirsiniz. Bizden söylemesi. :)
Eğer kış aylarında ziyaret edecekseniz de sahil kıyısında restoran harici muhteşem sıcak içecekler hazırlayan dükkanlar mevcut. Buralara oturup gece ışıklarının kenti nasıl büyülediğine şahit olabilirsiniz.
ESKİ FOÇADA YAPILACAK ETKİNLİKLER NELERDİR?
Kasabada genel olarak haftanın belirli gün ve saatlerinde gemi ve balık turları düzenleniyor. Çeşitli gemi turları bulmak mümkün. Bunlardan bazıları ailelere hitap ederken bazıları ise daha çok gençlere yönelik eğlence ve müziğin daha üst seviyede olduğu turlar. Turda akşama kadar 6-7 koy geziliyor ve insanların yüzebilmesi için zaman veriliyor. Ayrıca bu turların bir özelliği ise gezilen koyların bazılarının tarihi yerler olması.
Koyların bazılarının isimleri şöyle;
Fener Adası
Orak Adası
Kosova Plajı
Güvercin Adası
Siren Kayalıkları
Ayrıca bu koy gezilerinde her an farklı deniz sporlarıyla ilgilenen bir grup insanla hem de denizin tam ortasında karşılaşma ihtimaliniz de var. :)
ESKİ FOÇANIN MİMARİSİ
Eski Foça yolundan aşağıya inerken sizleri şuan kullanılmayan tarihi bir değirmen karşılıyor ve değirmenin rahatça rüzgar alabilmesi için kasabanın her yerinden görülebildiği yükseklikte ve açıklıkta olduğunu görebiliyorsunuz. Tarihi sokaklarında taş evleri gezerken bir anda sizleri eski değirmen selamlayabilir.
Değirmenin hemen altında şuan kullanılmayan bir top bulunuyor, çok ilginç bir görüntü olabileceğini düşünüp onunda bir kare fotoğrafını aldım. :)
Amatör olarak yaptığım çekimleri paylaştığım İnstagram sayfasına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Neden ve nasıl orada olduğuna dair en ufak bir fikrim yok belki aramızda bu topun neden orada olduğunu bilen birileri vardır, bizleri aydınlatır...
Kasabanın gece ışıkları da en az gündüz kadar görülmeye değer. Eğer gündüz vakti bu kasabaya uğradıysanız havayı karartmadan ayrılmanızı tavsiye etmiyoruz.
Tarihi Foça kalesi, kasabanın tam merkezine konumlandırılmış, yıllara meydan okurcasına gece ışıklarının altında ziyaretçilerinin gözdesi olmaya devam ediyor.
ESKİ FOÇAYA NASIL GİDİLİR?
Toplu taşımayı kullanacaklar için Aliağa yönüne giden İzban seferlerine binip Hatundere istasyonunda iniyoruz. Ardından 744 numaralı Eshot otobüsüne biniyoruz. Otobüsün son durağı sizleri Eski Foça çarşının içinde indirecek.
Kendi aracıyla gidecekler için Menemen'e varmadan Çiğli otoyolunda Seyrek kasabasına bir yol ayrımı göreceksiniz. Dilerseniz bu yol üzerinden gidebilir yada Menemen'i geçtikten sonra Foça'ya ayrılan eski yolu takip edebilirsiniz.
Tags
eski foça mimarisi
eski foça taş evleri
eski foçada gezilecek yerler
eski foçada ne yapılır
eski foçada ne yenir
eski foçaya nasıl gidilir
gezi
gezi rehberi
gün batımı
sahil kasabası
G örmeyi istediğim yerlerden biri
YanıtlaSilKısmet artık...
1 ay kadar kalma şansım olmuştu ve meydanın hemen arka sokağında ki ev yemekleri yapan yerin iyi müşterilerinden birisi olmuştum:) Ama haftasonları çekilecek gibi değil, inanılmaz bir kalabalık oluyor:(
YanıtlaSilİzmir'de yaşarken en çok gittiğimiz yerlerdendi. İzmir'den beş derece falan serin olurdu yazın, iyi gelirdi. O tepe boştu biz oralardayken amma yapılaşmış :/
YanıtlaSil